Ga naar de inhoud

7 Beste economische bordspellen (Economic board games)

  • 7 min read
  • door

Economische bordspellen zijn spellen waarin spelers deelnemen aan een actieve economie of deze eigenlijk simuleren. Dit kan verschillende vormen aannemen, maar omvat over het algemeen een vorm van door de spelers gestuurde vraag en aanbod, waaraan elke speler zich moet aanpassen.

De leukste economische bordspellen

In veel economische spelen zijn de spelers niet in staat om zelf een volledig monopolie op de markt te krijgen en moeten ze daarom op een beperkte samenwerking met andere spelers vertrouwen om hun doelstellingen te bereiken. Monopoly is een typisch voorbeeld van een economisch bordspel, maar moderne varianten zoals Hoogspanning zorgen voor een heel andere speelervaring.

Agricola

Agricola bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.63 / 5

In Agricola ben je een boer in een houten hut met je partner en weinig anders. Tijdens een beurt mag je slechts twee acties ondernemen, een voor jou en een voor je partner. Misschien denk je erover om kinderen te hebben om meer werk te krijgen maar dan zal je eerst je huis moeten uitbreiden. En wat ga je alle kleine kids te eten geven?

Het spel ondersteunt vele niveaus van complexiteit, voornamelijk door het gebruik (of niet-gebruik) van twee van de belangrijkste soorten kaarten, kleine verbeteringen en beroepen.

Brass

Foto door: Zelroy

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.83 / 5

Brass: Lancashire – oorspronkelijk gepubliceerd als Brass – is een economisch strategiespel dat het verhaal vertelt van concurrerende katoenondernemers in Lancashire tijdens de industriële revolutie. Je moet je industrieën en netwerk ontwikkelen, bouwen en opzetten, zodat je de vraag naar ijzer, kolen en katoen kunt kapitaliseren. Het spel wordt verdeeld in twee delen: de kanaalfase en de spoorfase. Om het spel te winnen, scoor je de meeste overwinningspunten, die aan het eind van elke helft worden geteld. Punten worden gewonnen uit je grachten, rails, en gevestigde (omgedraaide) industrietegels. Elke ronde volgen de spelers de volgorde van de ‘order track’.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

Concordia

Concordia bordspel
Foto door: kilroy_locke

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 100 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.12 / 5

Tweeduizend jaar geleden regeerde het Romeinse rijk de landen rond de Middellandse Zee. Met vrede aan de grenzen, harmonie binnen de provincies, uniforme wetgeving en een gemeenschappelijke munt, bloeide de economie op. Dit gaf een voetbodem voor machtige Romeinse dynastieën toen ze zich verspreidde in de talloze steden. Leid één van deze dynastieën en zend kolonisten naar de afgelegen delen van het rijk; ontwikkel uw handelsnetwerk; en eer de oude goden voor hun gunst.

Concordia is een vredig strategiespel van economische ontwikkeling in de Romeinse tijd voor 2 tot 5 spelers voor 13 jaar en ouder. In plaats van afhankelijk te zijn van het geluk van dobbelstenen of kaarten, moeten spelers vertrouwen op hun strategische vaardigheden. Zorg ervoor dat je je rivalen in de gaten houdt om te bepalen welke doelen zij nastreven en waar je ze kunt overtreffen! In het spel worden kolonisten uit Rome gestuurd om zich te vestigen in steden die stenen, voedsel, gereedschap, wijn en kleding produceren. Elke speler begint met een identieke set speelkaarten en krijgt tijdens het spel meer kaarten.

Hoogspanning

Power Grid
Foto door: virre

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.23 / 5

Power Grid (of Hoogspanning) is een minder bekend spel in Nederland wat misschien wel afhankelijk is van het minder interessante thema en/of naam. Echter doet dit niet af aan hoe goed het spel in werkelijkheid is.

In Power Grid speel je met 2 tot 6 spelers in 2 uur tijd een zeer goed ontworpen spel. Vergis je echter niet in de simpele naam, het spel is redelijk lastig! Aan te raden is dan ook om het niet met jonger dan 12 jarige kinderen te spelen.

Lees ook:  25 Beste bordspellen aller tijden, welke heb jij?

Het spel is in 2004 uitgekomen en is de opvolger van Funkenschlag welke in 2001 uitgekomen is.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk steden van energie te voorzien. Dit doe je door energiecentrales aan te kopen. Maar let wel, als je centrales koopt heb je minder geld over om nieuwe ontwikkelingen door te voeren en grondstoffen aan te kopen. Het is aan de spelers om hier de perfecte balans tussen te vinden.

Age of steam

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.92 / 5

Kan je zowel het meest uitgebreide spoorwegennetwerk als de krachtigste locomotieven financieren? Welke trajecten geven het beste rendement op hun kosten? Kan je de oppositie verslaan om de meest lucratieve zendingen te winnen? Zal je genoeg geld verdienen om je agressieve schuldeisers te betalen? De concurrentie is wreed, en het spel is meestal in handen van de speler die het zorgvuldigst te werk gaat.

Elke zelfstandige fase in het spel houdt spelers constant betrokken bij het nemen van vitale beslissingen en de interactie met andere spelers. Age of Steam maakt het ook mogelijk om dorpen te ontwikkelen tot steden, zodat geen twee spellen precies hetzelfde zijn.

Imperial 2030

Foto door: Thommy8

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 120-180 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.50 / 5

Imperial 2030 is een opzichzelfstaand spel, gebaseerd op de regels van Imperial. De zes grootmachten ( VS, Europa, Rusland, China, India en Brazilië) ontwikkelen hun industriële basis en bouwen legers en vloten op. Ze vechten om de controle over neutrale land- en zeegebieden om zo de machtigste natie ter wereld te worden.

Lees ook:  Leukste spellen als 30 Seconds - 6 beste opties

In dit spel zijn het niet de spelers die om de beurt spelen, maar de zes machten, de een na de ander. De spelers zijn gewoon internationaal opererende investeerders die op de achtergrond actief zijn. Door geld te geven aan de zes grootmachten, die allemaal hun eigen schatkisten hebben, beïnvloeden de spelers de politiek. De grootste investeerder in elk land krijgt de controle over de regering van dat land en beslist wat het land gaat doen. Omdat de controle over een regering met elke nieuwe investering kan veranderen, kunnen spelers meerdere regeringen tegelijk controleren. Als investeerders moeten de spelers zich niet al te zeer aan hun favoriete land hechten, maar zich richten op waar hun investeringen het beste rendement opleveren. In wezen gaat het spel over geld, en niet over militaire overheersing!

Food Chain Magnate

Foto door: ejhall

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 120-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.20 / 5

Food Chain Magnate is een zwaar strategiespel over het bouwen van een fastfoodketen. De focus ligt op het opbouwen van je bedrijf met behulp van een kaartgestuurd (human) resource management systeem. Spelers concurreren op een variabele stadsplattegrond door middel van inkoop, marketing en verkoop, en op een arbeidsmarkt voor belangrijke medewerkers. Het spel kan worden gespeeld door 2-5 spelers in 2-4 uur.