Ga naar de inhoud

Hoe Speel je 4 Op Een Rij? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Dit is een strategisch spel waarbij je je tegenstander voor wilt zijn om 4 stenen op een rij te hebben. Dit probeer je te bereiken door schijfjes van jou kleur in een ‘rekje’ voor je te plaatsen. De andere speler probeert hetzelfde.

Je gooit net zolang de schijven erin tot iemand 4 op een rij heeft en als dit het geval is dan heb je gewonnen.

Het is wel van belang dat je niet een schijf legt zonder enig idee erachter want, hier kan jouw tegenstander op inspelen en jouw winkansen verkleinen. Je kunt je tegenstander al analyseren voordat die überhaupt al een poging heeft gedaan om de schijf in een vak te plaatsen.

Iedereen kan dit spel spelen dus speelt kennis geen enkele rol. Op basisscholen is dit spel vaak te spelen, bijvoorbeeld als er even niet geleerd hoeft te worden. Verder is dit spel te verkrijgen in speelgoedwinkels, maar je kunt het natuurlijk ook bestellen op internet. Een andere mogelijkheid om het te spelen is ook op internet, er zijn diverse websites waar de computer dan automatisch jouw tegenstander is.

4 op een rij speluitleg

Dit spel gaat tussen 2 personen waarvan ieder 21 stenen in bezit heeft dat meestal de kleuren, rood en geel bevat.

Het is heel simpel: wie als eerst 4 op een rij heeft die wint. Alleen is het wel mogelijk om 4 op een rij op meerdere manieren voor elkaar te krijgen: horizontaal, verticaal en diagonaal. Het bord heeft 8 rijen en 8 kolommen dus zijn er 64 vakjes in totaal. Je begint dus met een leeg bord en die wordt dus steeds voller.

Lees ook:  Top 10 Leukste Jan van Haasteren Puzzels - Uren Puzzelplezier en Gelach!

Indien alles vakjes vol zijn en er is geen 4 op een rij als resultaat gekomen dan eindigt het in een gelijkspel en moet er weer opnieuw gespeeld worden. Degene met de gele stenen begint altijd het eerst met inzetten en daarna gaat het steeds om de beurt.

Indien iemand ziet dat de 4 op een rij behaald is dan moet dit ook letterlijk worden geroepen want, dit is namelijk de manier hoe de winst moet worden aangegeven. Een 4 op een rij valt horizontaal of verticaal sneller op dan op diagonale manier. Dus het is zeker belangrijk dat je na iedere zet goed bij de les blijft.

Als je speelt tegen iemand die niet zo heel veel verstand heeft van het spel dan, kan het in principe best wel spannend worden. Maar tegen iemand van een gevorderd niveau ga je toch wel wat sneller letten op in welke vakjes je gaat inzetten want, een goede tegenstander die slimme keuzes maakt kan jou in de val lokken om in bepaalde vakjes in te zetten zodat je sneller verliest.

Je kunt het vergelijken met voetbal waarbij een aanvaller buitenspel kan worden gezet. Geluk is in dit spel eigenlijk niet van toepassing want, het is eigenlijk een kwestie van spelen door verstandig na te denken en door je tegenstander te bestuderen.

4 op een rij spelregels

De spelregels zijn dat je niet 2 keer achter elkaar een zet mag doen anders, is de kans groter dat je 4 op een rij tevoorschijn ziet komen. Dit is uiteraard tegen de regels in net als, bijvoorbeeld dat iemand naar de wc gaat en dat jij toch even stiekem een steen in de vakjes zet terwijl de beurt voor je tegenstander is.

Lees ook:  Hoe speel je Boonanza? - Speluitleg & Spelregels

Dat ene steentje kan een heel verschil maken in de uitkomst en dat betekent dat je hebt valsgespeeld. Je tegenstander afleiden mag ook niet, denk hierbij aan bewust dingen gaan zeggen waardoor degene tegenover jou de concentratie kwijtraakt.

Dit spel eist van beide spelers voldoende concentratie om kans te maken om te winnen. Stel dat een gevorderde speler speelt tegen iemand die onervaren is (misschien zelfs voor het eerst speelt) dan, kan de gevorderde speler inpraten op de onervaren speler om te zeggen in welke vakjes de steentjes erin moeten worden gegooid.

In het algemeen is het gewoon belangrijk dat beide spelers een eerlijke strijd met elkaar voeren en dat er niet geconstateerd kan worden in wat voor situatie dan ook, dat een persoon heeft valsgespeeld. Valsspelen en afleiden zijn dus wel de grote no-goes.