Ga naar de inhoud

Hoe speel je Beverbende? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Beverbende is een kaartspel van 999 Games waarbij tactiek en geheugen een doorslaggevende rol spelen. Dankzij de relatief eenvoudige spelinstructies en de grappige en kleurrijke beverkaarten is het spel geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kan het spelen met 2 tot en met 6 spelers en één spelletje duurt ongeveer 20 minuten.

Als je goed kijkt zie je op de doos de zin “Ga altijd voor de kleintjes” staan. Je moet proberen zo weinig mogelijk punten te scoren om de eindwinnaar van het spel te worden.

Hieronder in het kort de Beverbende spelregels.

Het doel

Het uiteindelijke doel van het spel is om de juiste kaarten te verkrijgen. Die kaarten kan je alleen behalen door slim te spelen of te ruilen. En dat terwijl je de kaarten maar één keer mag zien. Je zal slim moeten ruilen en bovendien ook op het juiste moment.

Voorbereiding

Om Beverbende te spelen heb je alleen een pen en papier nodig om het kaartspel te kunnen spelen. Noteer alle namen op het blad, want hier ga je de punten van elke deelnemer bijhouden. Daarna schuld je alle 66 speelkaarten door elkaar en geef je elke speler 4 kaarten.

Deze kaarten worden gesloten op de speeltafel neergelegd. De overblijvende speelkaarten zullen als trekstapel fungeren. Neem de bovenste kaart van de trekstapel en leg deze open op tafel. Dit is vanaf nu de aflegstapel.

Bij Beverbende zijn er twee soorten kaarten. Je hebt kracht-kaarten en punten-kaarten, die elk een waarden van 1 tot en met 9 definiëren. Belangrijk om te weten is dat als de eerste kaart van de aflegstapel een kracht-kaart is, deze terug in de stapel wordt gelegd en er een nieuwe kaart wordt omgedraaid.

Lees ook:  Hoe speel je Orleans? Speluitleg & Spelregels

Hoe speel je Beverbende?

Aan het begin, dus voor de eigenlijke rondes zijn begonnen, mag iedere speler kort zijn twee buitenste kaarten bekijken. Het bekijken van deze kaarten gebeurt slechts één keer. Het is dus belangrijk dat je deze kaarten goed onthoudt. Daarna bepaal je welke speler mag beginnen en vervolgens wordt er met de klok mee gespeeld. De speler die aan de beurt is, heeft de keuze uit twee verschillende handelingen die hij / zij mag spelen.

Bij handeling één pak je een kaart van de aflegstapel en kan je zelf kiezen voor welke kaart, uit je eigen verzameling, je deze wenst te vervangen. De kaart die wordt vervangen, komt ongedekt op de aflegstapel terecht.

Bij de tweede handeling moet je ook een kaart nemen maar mag je deze gebruiken om: a) één van jouw eigen verzamelingskaarten te vervangen, b) te spieken, wisselen of 2 te trekken als het een kracht-kaart is (dit zijn de extra krachten van deze kaarten), c) ongedekt een kaart terug af te leggen op de aflegstapel.

Het doel hierbij is dus om zo weinig mogelijk punten te verzamelen. Wanneer je bijvoorbeeld een hoge kaart uit je eigen verzameling kan inruilen tegen een lage kaart, is dit een zeer goede zet.

De laatste ronde

Eén van de spelers kan op een bepaald moment denken dat hij of zij een minimaal aantal punten heeft bereikt en dit niet meer kan verlagen. Deze speler heeft dan de mogelijkheid om ‘Laatste ronde’ te roepen. Hierna wordt er nog één ronde gespeeld waarbij alle deelnemers nog een laatste keer aan beurt komen.

Lees ook:  Hoe speel je Qwinto? Speluitleg & Spelregels

Wanneer iedere speler een laatste keer is geweest, wordt het spel beëindigd en de punten geteld. Je mag op dit moment wel nog speciale speelkaarten omwisselen voor speelkaarten uit de trekstapel. De scores van de deelnemers worden opgeschreven waarna een nieuwe ronde kan beginnen.

Kracht-kaarten

De gewone punten-kaarten zijn niet de enige kaarten in Beverbende. Er bestaan namelijk ook nog drie soorten kracht-kaarten, waarmee je in staat bent bepaalde acties uit te voeren die je aan een lagere score kunnen helpen.

Belangrijk om te weten is dat deze kaarten alleen een waarden hebben tijdens het spel. Wanneer je op het einde van een ronde nog dergelijke kaarten hebt, zal je deze moeten inwisselen tegen punten-kaarten. Dit brengt natuurlijk het risico met zich mee dat je deze kaart inruilt tegen een hoge punten kaart. Tactisch nadenken is dus belangrijk.