Ga naar de inhoud

Hoe speel je Carcassonne? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Carcassonne is een uniek spel waarin je zelf het speelbord bouwt! Elke keer dat je dit spel speelt, ziet het bord er weer anders uit. Door de vele uitbreidingen en mogelijkheden raak je nooit uitgespeeld!

Heb je dit spel aangeschaft maar vraag je je af: Hoe speel je Carcassonne, of denk je er aan het aan te schaffen maar weet je het nog niet zeker? Door deze Carcassonne speluitleg te lezen kun jij snel aan de slag. Lees ook onze Carcassonne review!

Voorbereidingen

Houd de starttegel met donkere achterkant apart en schud de overige landtegels door elkaar. Maar hiervan drie gelijke, gedekte stapels. Op deze landtegels staan wegen, steden of kloosters. Soms is er ook een tegel met een stad of klooster én een weg. De starttegel wordt open op tafel gelegd. Verder is er een scoretabeau om de score van elke speler bij te houden.

Elke speler kiest een kleur (geel, rood, roze, groen, blauw of zwart) en zet één van zijn acht speelstukken (meeples) aan het begin van dit scoretableau. De tegels met 50 en 100 erop leg je naast het scoretableau.

Het spelverloop

Er zijn steeds drie fases die elke beurt terugkomen. Bepaal wie er mag beginnen en speel verder met de klok mee. Dit is wat je moet doen:

1. Een landtegel plaatsen

Pak een landtegel van de stapel en leg deze aan het speelveld; uiteraard mag een weg alleen aan een weg gelegd worden en een stad aan een stad. Een klooster moet worden omringd door acht landtegels om punten te krijgen.

Lees ook:  Beste Bord- en Kaartspellen Onder 20 Euro - Echte klassiekers!

2. Een meeple zetten

Dit mag alleen op de tegel die je net zelf hebt neergelegd. Je kunt er ook voor kiezen om geen meeple neer te zetten, maar door dit wel te doen kun je punten gaan verdienen door jouw meeple op een weg, in een dorp of op een klooster te zetten en deze af te (laten) bouwen. Je mag jouw meeple niet neerzetten op een weg of in een stad waar al een meeple van een andere speler staat. Door slim je meeples te plaatsen, kun je er wel voor zorgen dat er uiteindelijk een weg of stad ontstaat waar meerdere meeples in staan (door deze later aan elkaar te verbiden en zo een grote weg of stad te maken). Dit kan van invloed zijn op het aantal punten dat je krijgt wanneer deze wordt afgebouwd!

3. Handel de puntentelling af

Als door het leggen van jouw tegel een weg, stad of klooster wordt afgebouwd, krijgt de speler die hier zijn meeple heeft staan punten.

Verplaats de meeple op het scoretableau om de scores bij te houden. Wanneer je de vijftig of honderd punten passeert, krijgt de speler een tegel met daarop 50 of 100 en gaat de telling gewoon verder.

Voor een weg krijgt men één punt per tegel waaruit de weg bestaat. Voor een stad zijn dit twee punten per tegel. Daarnaast zijn er steden in het spel waar een stadswapen op staat, welke twee extra punten waard zijn als de stad wordt afgebouwd. Een klooster moet worden omringd door acht andere landtegels. Indien deze wordt afgebouwd, krijg je maar liefst negen punten, maar alleen als jouw meeple op dit klooster staat.

Lees ook:  Hoe speel je Regenwormen? Speluitleg & Spelregels

Het kan voorkomen dat er een weg of stad ontstaat waar meeples van meerdere spelers staan; je mag niet jouw meeple plaatsen op een weg of in een stad waar al een andere meeple staat, maar door het aanleggen van de tegels kan het gebeuren dat wegen en steden met elkaar verbonden worden en er zo een grotere weg of stad ontstaat.

Wanneer je zelf meerdere meeples op een weg of in een stad hebt staan, krijg je geen extra punten. Wanneer er ook een meeple van een andere speler op de weg of in de stad staat, krijgen jullie echter beide punten! Maar let op: heeft een medespeler meer meeples op een afgebouwde weg of stad staan dan jij, dan krijgt alleen jouw medespeler de punten hiervoor en jij zelf niets.

Het doel van het spel

Het doel van Carcassonne is het behalen van de meeste punten aan het einde van het spel, dus wanneer alle landtegels zijn aangelegd. Dit wordt keurig bijgehouden door het scoretableau en de tegels met vijftig en honderd.

Wanneer de landtegels allemaal op tafel liggen, vindt er bovendien nog een eindtelling plaats. Je krijgt namelijk ook nog punten voor de wegen, steden en kloosters waar je een meeple hebt geplaatst, maar welke niet zijn afgebouwd. Voor een weg is dit nog steeds één punt per tegel, evenals voor een stad. Een stadswapen is ook één punt waard. Voor het klooster krijg je één punt per omringende tegel, inclusief het klooster zelf.

Op zoek naar meer spellen zoals Carcassonne? Het spel staat zowel op onze lijst met beste bordspellen om buiten te spelen, als beste bordspellen voor volwassenen. Bekijk het artikel waarom en vind nieuwe spellen die bij jouw speelstijl passen!

Lees ook:  Beste spellen voor het oefenen van meetkunde met kinderen