Ga naar de inhoud

Hoe speel je Fauna? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Bezoek met Fauna de dierentuin vanuit je woonkamer!

In elke ronde beoordelen de spelers één dier. Je kunt een tekening van het dier zien, de verdeling en de gezochte maten worden gegeven.

Het kan ongeveer zo zijn: de guanaco (Lama Guanicoe) leeft in drie gebieden en er is van bekend: gewicht, lengte en staartlengte. Afhankelijk van de anatomie van het dier zijn niet al deze afmetingen altijd vereist.

De gebieden zijn te vinden op het speelbord, waarop de aarde is opgedeeld in zoölogisch relevante gebieden. In dit voorbeeld zijn er een aantal regio’s: Centraal Europa, Noordzee / Oostzee, Iberia, Scandinavië. Voor de dimensies worden drie schalen getoond, die zijn onderverdeeld in betekenisvolle intervallen.

Speluitleg – Nu gaat het echt beginnen!

De spelers geven op hun beurt tips en gebruiken gokstenen. Iedereen heeft de beschikking over zes van deze stenen. Als je de Guanaco in de Andes vermoedt, moet je hier een van je stenen plaatsen. Dit veld wordt met onmiddellijke ingang gevuld.

Hetzelfde geldt voor de weegschaal. Hier wordt een interval geselecteerd en dus geblokkeerd voor de rest van de ronde. Gissen is niet aan te raden. Volledig verkeerd geplaatste gisstenen gaan voorlopig verloren. Dit is onpraktisch omdat elke steen punten waard kan zijn.

De spelers krijgen per ronde maar één steen terug. Dus als je denkt dat de juiste velden op de kaart en de schalen gevuld zijn, pas je.

Tot die tijd is er sprake van speculatie, schatting en meting. Het is hierbij van belang niet puur zwart-wit de fauna spelregels te volgen. In hun hoofd meten de spelers het dier. Meten met uw handen – langer of korter?

Lees ook:  De 9 Leukste Monopoly Edities Die net Anders Zijn!

Het wordt een beetje veeleisender als het op gewicht aankomt. Hoe verhoudt het gewicht van het zoogdier zich tot dat van vogels of zeedieren? Dezelfde lengte betekent niet altijd hetzelfde gewicht! Woordelijke verklaringen of arrogantie van ervaren reizigers, ervaren dierentuinbezoekers of brutale opscheppers dragen bij aan het amusement of de verwarring van de andere spelers.

Zodra alle inzetten zijn gedaan, komt de oplossing. De sluier wordt opgelicht, de spanning stijgt. Wie heeft het mis, wie heeft het goed? Punten worden toegekend voor correct geplaatste stenen. Voor een exacte treffer worden altijd zeven punten uitbetaald.

Als je inzet op aangrenzende gevallen, krijg je drie punten. Voor de gebieden worden variabele scores toegekend. Wijdverspreide dieren scoren per regio minder punten dan endemische dieren die maar in een of heel weinig gebieden leven.

Dit heeft uiteraard invloed op het biedgedrag. Dieren die in meer dan vijf gebieden leven, scoren zes of minder punten op de kaart. U kunt meer krijgen met de lengte- en gewichtsschalen.

De huidige startspeler heeft geluk als bijvoorbeeld de Mississippi-alligator arriveert. Omdat bijna niemand in Australië op zoek gaat naar de Mississippi. Maar liefst twaalf punten lonken. Zelfs de aangrenzende gebieden voor acht punten zijn erg gewild.

Zodra tenminste één speler de limiet van 80 tot 120 punten heeft overschreden, afhankelijk van het aantal spelers, eindigt het spel.

Conclusie

Het spelprincipe heeft eigenlijk niets baanbrekend nieuws. Er waren al tal van spellen die inzetten op schattingen en kaarten. Tijdens het spel verschijnen ongeveer tien dieren. Elk wordt op dezelfde manier behandeld. Dat voelt tien keer op rij ongeveer hetzelfde.

Lees ook:  Leukste Spellen als Cluedo - 5 Spannende Deductie Toppers!

Maar anders bekeken, vormen deze ongeveer tien dieren precies de juiste mix. De reis voert je mee over de hele wereld, langs verschillende diersoorten en naar andere verrassingen.

Dit dier is zooo klein, zooo zwaar! De dierentuin komt naar huis. En als je na het spel naar de dierentuin gaat, bekijk je de informatieborden daar vanuit een nieuw perspectief. Het kan zijn dat dit dier in het volgende FAUNA-spel verschijnt, en dat maakt het spel zo mooi.