Ga naar de inhoud

Hoe speel je Fluxx? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Fluxx is een te gek, maar toch simpel kaartspel voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar, ontworpen door Andrew Looney.

Hoe speel je Fluxx? Het spel heeft eigenlijk maar één regel; “Neem een kaart en speel een kaart.”

Welke kaarten kun je dan neerleggen? Je zou Tijd kunnen neerleggen, of Oorlog, of misschien Liefde. Maar je kan ook Chocolade neerleggen, want chocolade is lekker!

Maar wat is eigenlijk het doel van het spel? Dat weet je nog niet, want niemand heeft de doelenkaart nog gespeeld!

Begrijp jij het nog? Dat hoeft ook niet. Want de Fluxx spelregels veranderen steeds tijdens het spel. Jij bepaalt de regels. Om te beginnen, hoef je alleen de basisregel te onthouden. Maar wees gerust, de rest zal ik ook uitleggen.

Fluxx speluitleg

Er zijn 83 speelkaarten, verdeeld over 4 categorieën en 1 basiskaart. Je kunt het met 2-6 personen vanaf 8 jaar spelen en het duurt ongeveer 20 minuten.

De basisregels

Hoe speel je Fluxx? Om te beginnen, schud je de kaarten en geef je elke speler 3 kaarten. De rest van de kaarten leg je op een stapel op tafel, dit is de pot. Kies wie er mag beginnen. Laat de kaart met de basisregels ook op de tafel liggen. Hier komen later kaarten bij. De basisregels zijn: “Pak 1 kaart per beurt en leg 1 kaart af per beurt.” Dit zijn op het moment dat het spel begint, de regels.

Lees ook:  Hoe speel je Het Dorp? Speluitleg & Spelregels

Doel van het spel

Bij aanvang van het spel is het doel nog onbekend. Tijdens het spel kan er een doelenkaart neergelegd worden. Daar staat het doel op, oftewel welke kaarten je nodig hebt om te winnen. Als je het doel haalt, win je het spel. Maar let op; als er een andere doelenkaart wordt neergelegd, verandert het doel en moet je een ander doel halen!

Spelverloop

De speler pakt een kaart van de stapel. Daarna kiest hij een kaart uit zijn hand, (dit mag ook de nieuwe kaart zijn) en legt die neer naast de stapel. Er zijn 4 soorten kaarten, en dus ook 4 mogelijkheden:

1. Regelkaarten

Als je deze kaart speelt, dan veranderen de huidige spelregels. Bijvoorbeeld hoeveel kaarten je moet trekken of neerleggen, maar ook hoeveel kaarten je in je hand mag hebben. De nieuwe regel geldt net zo lang, totdat die door een andere regel veranderd wordt. Er kunnen meerdere regels naast elkaar liggen.

2. Actiekaarten

Speel je een actiekaart, dan mag je de handeling uitvoeren die er op staat, en daarna leg je die kaart weg. Een actie kan zijn dat je een kaart van iemand mag stelen, of dat je regels weg mag halen.

3. Doelkaarten

Deze kaarten bepalen wat het doel is van het spel. Het doel dat op tafel ligt geldt net zolang totdat iemand dit doel behaald (en dus het spel wint) of totdat er een nieuw doel wordt gespeeld. Dat nieuwe doel wordt bovenop het oude doel gelegd. Een voorbeeld van een doel is ‘de speler met de Chocolade en de Koekjes kaart op tafel wint’.

4. Bewaarkaarten

Lees ook:  10 Leukste bordspellen gebaseerd op tv-series en films

Als je een bewaarkaart wilt spelen, leg je die voor je neer op tafel. De bewaarkaarten blijven liggen, tenzij de regels anders aangeven. Deze kaarten heb je nodig om het doel te bereiken.

Einde van het spel

Wanneer iemand precies die bewaarkaarten voor zich heeft liggen die op de doelenkaart staan, wint hij het spel. Let op, de kaarten moeten gespeeld zijn en dus op tafel liggen, kaarten in de hand tellen niet.

Een mix van strategie en geluk

Ik hoop dat je na deze Fluxx speluitleg gemotiveerd bent om dit leuke spel te gaan spelen.

De Fluxx spelregels zijn niet moeilijk, omdat de regels zichzelf uitleggen. De eerste keer zal het spel wat langzaam gaan omdat iedereen de kaarten helemaal wil lezen. Maar na een tijdje merk je dat het sneller gaat en ga je ook strategisch spelen.

Natuurlijk weet je nooit wat de ander gaat doen, maar je kunt slim spelen door een doelkaart nog even te bewaren, zodat je de ander niet meteen een kans geeft om te winnen.

Maar let op, want jouw kaarten kunnen ook weer gestolen worden. Het blijft een gok, want het ene moment heb je keuze genoeg, en een ander moment wordt je gedwongen een bepaalde kaart te spelen.

Hoe vaker je speelt, des te beter je leert in welke volgorde je de kaarten het beste kunt spelen!