Ga naar de inhoud

Hoe speel je Kolonisten van Catan? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Kolonisten van Catan is een erg populair bordspel, omdat het oneindig veel mogelijkheden kent! Voor dit spel moet je strategisch te werk gaan. Het is een ideaal spel als je er van houdt om je medespelers te dwarsbomen.

Maar hoe speel je Catan? Lees deze Kolonisten van Catan speluitleg om daar achter te komen! Lees ook onze uitgebreide review hier.

Voorbereidingen

Leg het speelbord klaar zoals het wordt afgebeeld in de spelregels. Maar het is ook mogelijk om je eigen bord te bouwen door de landtegels te verwisselen!

Hetzelfde kun je doen met de nummers die op de landtegels komen te liggen; op deze manier speel je eigenlijk steeds een ander spel en verveelt het nooit. Elke speler kiest een kleur en krijgt vijf dorpen, vier steden en vijftien straten.

Kies wie er mag beginnen met bouwen, want iedere speler bouwt in de beginfase twee straten en twee dorpen. De dorpen en steden moeten altijd op een kruispunt van drie tegels gebouwd worden; de straten worden juist op de grenzen tussen de landtegels gelegd.

Het bouwen van je straat en dorp doe je om beurten tot iedereen twee straten en twee dorpen heeft liggen. Je kunt dit doen volgens de startopstelling die in de spelregels wordt gegeven, maar je kan natuurlijk ook zelf kiezen waar je ze plaatst.

Voor elk laatst geplaatst dorp krijg je grondstoffenkaarten. Deze zijn er in vijf soorten: hout, wol, graan, steen en erts. Je krijgt de grondstoffen die corresponderen met de landtegels waar je dorp aan grenst en houdt deze gedekt in je hand.

Lees ook:  Hoe speel je Patchwork? Speluitleg & Spelregels

Verder zijn er nog ontwikkelingskaarten: deze moeten worden geschud en plaats je in het bakje naast de grondstoffenkaarten. Op de ontwikkelingskaarten kan van alles staan, zoals een gratis overwinningspunt of het gratis bouwen van twee straten.

Wat je ook klaar moet leggen zijn de bouwkostenkaarten (hier staat op wat je moet ‘betalen’ voor het bouwen van een straat, dorp of stad of om een ontwikkelingskaart te kopen), de kaart ‘Langste handelsroute’ (deze kaart krijgt de speler die als eerste vijf straten aan elkaar heeft liggen en gaat over als een andere speler een langere route heeft gebouwd) en de kaart ‘Grootste riddermacht’ (de eerste speler die drie ridderkaarten heeft gespeeld, één van de ontwikkelingskaarten, ontvangt deze kaart). Deze twee bijzondere kaarten zijn elk twee overwinningspunten waard.

Het spelverloop

Bepaal wie het spel mag beginnen en speel verder met de klok mee. Een beurt bestaat uit drie handelingen:

Het gooien van de dobbelstenen

Het getal dat wordt gegooid correspondeert met de cijfers op het speelbord. Elke speler met een dorp of stad aan een landtegel met het cijfer dat is gegooid, krijgt de desbetreffende grondstoffenkaart (1 bij een dorp en 2 bij een stad).

Alleen als er zeven wordt gegooid krijgt niemand grondstoffen, maar mag je de struikrover in het spel zetten of, als deze al op het speelbord staat, verplaatsen. Zet de struikrover altijd op een cijfer neer; de spelers met een dorp of stad aan een landtegel met een struikrover krijgen geen grondstoffenkaart wanneer dit nummer wordt gegooid. Hiermee kun je je medespelers dus goed dwarsbomen!

Lees ook:  Hoe speel je Trivial Pursuit? Speluitleg & Spelregels

Bovendien mag je uit de gedekte hand van de speler die je hiermee dwarsboomt een grondstoffenkaart trekken.

Handelen

Je mag grondstoffen ruilen met een andere speler en je kunt altijd vier dezelfde grondstoffen bij de bank ruilen voor één grondstoffenkaart naar keuze. Aan de kust van het speelbord zijn havens; als je hier een dorp of stad hebt liggen, mag je profiteren van drie-op-één-handel met de bank, of bijvoorbeeld twee erts, graan, steen, hout of wol ruilen tegen één grondstof naar keuze.

Bouwen

Je mag straten, dorpen of steden bouwen of een ontwikkelingskaart kopen. Gebruik de bouwkostenkaart om te zien hoeveel grondstoffen je in moet leveren. Let wel op dat je alleen een stad kunt bouwen op een plek waar je al een dorp hebt; de stad vervangt dan het dorp.

Je mag dorpen en steden ook alleen bouwen aan reeds gebouwde straten. Er moeten altijd minstens twee straten tussen de dorpen en steden liggen. Op één tegelgrens of driesprong mag bovendien maar één straat, dorp of stad liggen.

Het doel van Kolonisten van Catan

Je moet proberen om als eerste tien overwinningspunten te halen. Deze verdien je door dorpen (één punt per stuk) en steden (twee punten per stuk) te bouwen, door sommige ontwikkelingskaarten te spelen (één punt) of door de Langste handelsroute of Grootste riddermacht te bezitten (elk twee punten). Straten leveren helaas geen punten op.

Kolonisten van Catan tips

Ook voor Catan zijn een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het winnen van een spelletje. Hieronder behandelen we enkele van de in onze ogen belangrijkst tips die je niet moet vergeten:

  • Probeer aan elke grondstof te grenzen vanaf het begin
  • Kies goed met wie je grondstoffen ruilt
  • Je kan met straten tegenstanders blokeren
  • Probeer een monopoly op een grondstof te krijgen
  • Bouw zo snel mogelijk je dorpen (voordat het bord vol is!)
  • Schapen zijn het minst waardevol (probeer de wolhaven te bemachtigen)
  • Ontwikkelingskaarten zijn zelden de moeite waard (tenzij je de riddermacht wilt)
  • Tel de kaarten (en grondstoffen) van je tegenstanders. Zo weet je welke mogelijke zet ze kunnen doen.
Lees ook:  Hoe speel je Nmbr 9? Speluitleg & Spelregels

Speel je al langer Catan? Bekijk dan ons artikel over de beste Catan uitbreidingen of de beste Catan spin-offs.