Ga naar de inhoud

Hoe speel je saboteur? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Saboteur is een ontzettend leuk en dynamisch spel voor jong en oud. Dankzij de verschillende rollen is het spel nooit hetzelfde en verveelt het niet. Het spel kan vanaf 3 tot en met 10 spelers gespeeld worden. Het kaartspel Saboteur duurt ongeveer 30 minuten, het spel is te spelen vanaf 8 jaar. Saboteur is ontworpen door Frederic Moyersoen en is uitgegeven door 999 Games. Ben je met z’n tweeën thuis? Speel dan Saboteur Duel, een leuke variant voor twee personen.

Spelregels Saboteur – Wie is er te vertrouwen?

Het spel begint met het neerleggen van de startkaart met de ladder. Dit is het startpunt vanwaaruit routes naar het goudstuk gelegd moeten worden. Aan de andere kant van het bord liggen drie gedekte doelkaarten. Onder één van deze gedekte kaarten ligt goud. Spelers mogen met een speciale actiekaart onder een van deze kaarten kijken. Zo kun je erachter komen waar stenen liggen en waar het goud ligt. Je moet echter niet alles geloven wat je hoort: het kan een actie van de saboteur zijn.

Tussen de startkaart en de drie doelkaarten moeten precies 7 gangenkaarten neergelegd worden. Het doel van de goudzoekers is om zo snel mogelijk de juiste gangenkaarten neer te leggen om zo het goud te vinden. Wanneer het goud in het spel gevonden wordt, winnen de goudzoekers. Wanneer het de goudzoekers niet lukt om het goud te bereiken voordat alle kaarten in het spel gespeeld zijn wint de saboteur het spel.

Lees ook:  Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & Spelregels

In totaal wordt er drie keer een speelronde gespeeld. De speler die na 3 speelrondes de meeste goudstukken verzameld is de winnaar van het spel.

Saboteur

De speelbeurten en spelkaarten

Bij 3-5 spelers krijgt iedereen aan het begin van het spel 6 kaarten uitgereikt. Dit aantal kaarten wat een speler in zijn hand heeft blijft altijd gelijk. Er zijn verschillende soorten kaarten in omloop in het spel. Er zijn gangenkaarten: deze kaarten kunnen worden gelegd om de route naar het goud op te bouwen. Ook zijn er actiekaarten zoals blokkeerkaarten, kijkkaarten en instortkaarten. Een speler kan zijn beurt op verschillende manieren invullen.

De speler kan ervoor kiezen om een kaart te spelen of om een kaart weg te gooien. Wanneer een speler hiervoor kiest moet hij of zij gedekt een kaart op de aflegstapel leggen. Dit kan een slechte kaart of een pestkaart zijn in het geval van een goudzoeker. Een saboteur kan in zijn/haar speelbeurt juist goede kaarten weggooien op de aflegstapel om zo zo veel mogelijk pestkaarten te verzamelen.

Wat zijn de spelregels van de blokkeerkaart?

In het spel komen drie soorten blokkeerkaarten voor. Zo’n blokkeerkaart kun je in je beurt voor een andere speler leggen. Zolang een speler geblokkeerd is, mag hij of zij geen gangenkaarten spelen. Wel mag hij of zij actiekaarten spelen, zo kan de speler andere spelers nog wel (de)blokkeren en gespeelde gangen laten instorten.

Om de blokkade op te heffen moet een speler de juiste de-blokkeerkaart spelen in zijn of haar beurt. Dit kan hij zelf doen maar kan ook door een andere speler gedaan worden. Wanneer de saboteur een goudzoeker blokkeert, kunnen andere spelers deze speler te hulp schieten en hem of haar bevrijden

Lees ook:  Hoe speel je Orleans? Speluitleg & Spelregels

Blokkeerkaarten worden niet alleen door de saboteur gebruikt. Blokkeerkaarten zijn erg handig om een vermoedelijke saboteur in de weg te zitten en stil te leggen. Zo is de kans groter dat het goud gevonden wordt. Het kan echter ook zijn dat je de verkeerde speler verdenkt en zo de verkeerde speler blokkeert.

Tips voor de saboteur

Het aantal saboteurs in het spel is afhankelijk van het totaal aantal spelers. Hier zijn vaste regels voor. Bij 5 spelers kunnen er 1 of 2 saboteurs in het spel meespelen. Als saboteur weet je dus niet altijd of er nog een saboteur in het spel zit. Als saboteur kun je verschillende tactieken gebruiken.

Het is lang niet altijd duidelijk wie de saboteur is. Spelers beginnen elkaar al snel te verdenken en zitten soms op het verkeerde spoor. Wanneer je het spel met een kleinere groep speelt is het vaak handig om eerst geheim te houden dat je saboteur bent. Anders kunnen spelers je blokkeren en verlies je invloed op het spel. Ook kun je op deze manier zo veel mogelijk slechte gangen- en actiekaarten verzamelen om het de goudzoekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Dit waren in het kort de belangrijkste Saboteur spelregels. Ik hoop dat je er enthousiast van geworden bent. Toch zin om een ander spel te spelen? Bekijk dan eens de Saboteur uitbreiding voor een spannend rollenspel.