Ga naar de inhoud

Hoe speel je Ubongo? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Als je Ubongo ziet, doet het je misschien denken aan tetris in combinatie met het spel diamanten, maar dan in de vorm van een gezelschapsspel. Het heeft van beide iets weg, maar combineert het tot een leuk bordspel dat bijna iedereen kan spelen.

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en kan worden gespeeld met één tot vier spelers. Een spel duurt gemiddeld 25 minuten. Dit is dus echt een familiespel met puzzelplezier voor het hele gezin!

Je gooit met een dobbelsteen, draait de zandloper en begint het puzzelen. Wie als eerst zijn puzzel oplost, roept hardop: Ubongo. Met iedere opgeloste puzzel verzamel je edelstenen en de persoon met de grootste verzameling van één kleur edelsteen wint.

Klinkt dit als een spel voor jou of wil je graag nog meer weten over Ubongo? Lees dan verder voor een uitgebreide uitleg.

Ubongo spelregels

Hoewel het spel spannend is, zijn de regels simpel:

  • Er worden negen rondes gespeeld.
  • De dobbelsteen bepaald welke puzzelstukken gebruikt mogen worden.
  • Er is één minuut de tijd nadat de zandloper is omgedraaid.
  • Je roept Unbongo als jij jouw puzzel af hebt.
  • Als een speler de puzzel niet op tijd af heeft krijgt hij geen edelstenen.
  • De speler met de meeste edelstenen van één kleur wint.

Ubongo speluitleg

Om het spel goed te begrijpen is het handig om alle stappen ervan kort te doorlopen. Zo wordt duidelijk hoe dit spel in elkaar steekt.

Lees ook:  Hoe Speel je 21'en met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

Voorbereidingen

In de zware speldoos van Unbongo vind je een hoop spelmateriaal, wat een kleine voorbereiding vereist voor het spel kan starten.

Allereerst is er het spelbord dat klaargemaakt moet worden. Dit doe je door de twee borden aan elkaar te leggen in het midden van de tafel. Alle edelstenen worden willekeurig in de gaten van het bord gelegd. Hierna neemt iedere speler een pion die ze op het spelbord plaatsen.

Elke speler ontvangt 12 puzzelstukken in verschillende vormen en kleuren en een codekaart waarop ze hun puzzelstukken passend moeten neerleggen.

Er worden per speler negen codekaarten gebruikt. Eén ligt er klaar om te spelen, de overige kaarten worden allemaal samen op een stapel gelegd en geschud waarna ze per ronde willekeurig worden gekozen.

Ook de dobbelsteen en zandloper worden klaargezet.

Verloop van het spel

Als alles klaarligt, gaat het spel beginnen. Goed om te weten is dat er bij dit spel geen ‘beurt’ is, behalve dat de persoon die dobbelt elke ronde wisselt. De puzzels worden allemaal tegelijk gemaakt in de één minuut tijd.

Puzzelen

Bepaal een startspeler en laat hen dobbelen met de dobbelsteen. Zodra er de dobbelsteen stil ligt, word de zandloper omgedraaid en loopt het spel.

Op elke codekaart staat beschreven welke puzzelstukken gebruikt mogen worden bij het gedobbelde symbool. Met deze stukken moet elke speler zo snel mogelijk zijn puzzel afmaken.

Zodra dit gelukt is, roept de speler Ubongo. De andere spelers mogen verder puzzelen zolang de zandloper loopt.

Spelbord

De speler die als eerst de puzzel klaar heeft en Ubongo roept, mag nu zijn pion 3 velden in één richting verplaatsen. In de rij waarin de pion beland mag de speler de voorste twee edelstenen pakken die het dichtste bij liggen.

Lees ook:  De 5 meest populaire bord- en gezelschapsspellen in Nederland

De tweede speler mag twee velden verplaatsen en de derde speler een veld. De vierde speler moet blijven staan.

Iedere speler die zijn puzzel afmaakt verzamelt dus twee edelstenen. Het enige dat varieert, is het aantal velden dat een speler zich mag verplaatsen. Dit is juist van belang omdat je hiermee op de juiste rij kunt komen waarbij je zo veel mogelijk edelstenen van dezelfde kleur kunt verzamelen.

Nadat de tijd om is en iedereen zijn edelstenen heeft verzameld begint een nieuwe ronde. Iedereen krijgt een nieuwe codekaart, er word weer gedobbeld door een nieuwe speler en de tijd om te puzzelen begint opnieuw.

Dit proces herhaalt zich negen keer.

Einde van het spel

Ubongo eindigt wanneer alle codekaarten zijn gespeeld. Dit is na negen rondes. Zoals benoemd wint de speler met de meeste edelstenen van één kleur.

Als er meerdere personen zijn die de meeste edelstenen van een kleur hebben in hetzelfde aantal, dan wint degene die van een tweede kleur ook de meeste edelstenen heeft.