Ga naar de inhoud

Leukste Spellen als Cluedo – 5 Spannende Deductie Toppers!

  • 7 min read
  • door

Als ik zeg: Kolonel van Geelen, touw, biljartkamer, weet je dan precies waar ik het over heb? Het gaat om een bordspel dat maar liefst 70 jaar oud is. Het spel werd namelijk al in 1949 uitgebracht. Natuurlijk gaat het om Cluedo. Wie kent het spel niet? Als je het leuk vind om bordspellen te spelen, dan heb je Cluedo gespeeld, dat kan niet anders. Cluedo is een bordspel dat nog bij velen in de kast ligt, vlakbij Monopoly en Mens-erger-je-niet waarschijnlijk.

De 5 leukste bordspellen als Cluedo

Cluedo is natuurlijk nog steeds een heel leuk en klassiek spel om te spelen, maar de bordspellen zijn in de loop der jaren enorm geëvolueerd. Er zijn tegenwoordig veel spellen op de markt die vergelijkbaar met Cluedo zijn, maar moderner en met verbeteringen. Een moordmysterie oplossen spreekt nog steeds veel liefhebbers van bordspellen aan. Fan van spannende bordspellen? Hier volgen 5 spellen die gelden als een goed alternatief voor Cluedo.

5. Mysterium

Eén speler speelt de rol van geest. Deze geest zal proberen (zonder te praten) om de misdaad aan de andere spelers te communiceren. Er zijn veel verdachten, mogelijke moordwapens en kamers. De geest krijgt een hand ‘Visie’-kaarten en beslist welke kaarten aan spelers moeten worden toegewezen. Deze Vision-kaarten zijn echter surrealistisch van aard. Het is aan de spelers om een verband te vinden tussen een van de mogelijke verdachten. De geest mag niet praten, maar de spelers mogen met elkaar debatteren, zij het met een timer.

De geest heeft zeven rondes om de spelers naar hun verdachten, kamers en wapens te leiden. De spelers moeten eerst een verdachte identificeren, voordat ze naar hun kamer kunnen gaan en vervolgens hun wapen. Zodra ze allemaal hun set van drie hebben ontdekt, blijft er nog een laatste uitdaging over. De geest communiceert vervolgens welke van deze groepen op de shortlist de juiste drie is. Als de mediums falen, blijft het mysterie onopgelost.

Lees ook:  Leukste bordspellen die je op tablet en mobiel kan spelen (IOS en Android)

Mysterium is geschikt voor 2-7 spelers, één van deze deelnemers speelt natuurlijk de geest.

4. Chronicles of Crime

Chronicles of Crime

Chronicles of Crime is nog een spel wat lijkt op Cluedo, maar dan een modernere versie. Om Chronicles of Crime te spelen moet je namelijk een app downloaden op je smartphone om te kunnen spelen.

Jij en je medespelers zijn politiedetectives en werken samen. In de app selecteer je welk misdaadscenario je wilt oplossen. Er is een uitleg en vijf moordzaken om uit te kiezen. De app vertelt je dat je een genummerd personage uit een kaartspel moet selecteren. Deze hebben allemaal unieke QR-codes die u kunt scannen met de app. Door dit te doen, zal het onthullen wat dat personage je te zeggen heeft.

Het kan een bewijs zijn of een link die je steeds verder helpt in de zaak. Elke keer dat je mensen vragen stelt met behulp van het QR-codesysteem, voegt het tijd toe aan je score. Als je klaar bent om de misdaad op te lossen, doe je dat via de app en beantwoord je de vragen van de politiechef. Je uiteindelijke score wordt bepaald door de antwoorden, plus de tijd die je aan het onderzoek hebt besteed.

Je zou zelfs naar de plaatsen van delict kunnen reizen. Op de app van je smartphone zie je dan zelfs de moord in virtual reality. Dit spel is veel meer dan een bordspel, een zeer moderne versie van het klassieke Cluedo!

3. Sherlock Holmes Consulting Detective

Sherlock Holmes Consulting Detective

Sherlock Holmes is vanzelfsprekend de ultieme detective. Films en tv-series zijn geïnspireerd op de boeken van Sir Arthur Conan Doyle. De detective die zijn briljante geest gebruikt om aanwijzingen te analyseren. De typische Engelsman heeft fans over de hele wereld vanwege zijn superieure intelligentie. Zou je in zijn huid willen kruipen?

Lees ook:  Het Kleurenmonster Recensie- Coöperatief Kinderspel Vol Emotie!

Sherlock Holmes Consulting Detective is geen gebruikelijk bordspel. Het wordt namelijk zonder dobbelstenen gespeeld. Zo is er geen kwestie van geluk of kans. Alleen, of samen met medespelers moet je een moordzaak oplossen. In totaal zijn er tien moordzaken. Door locaties te bezoeken en te onderzoeken moeten de spelers erachter komen wie de misdaad heeft gepleegd en wat het motief was. Achterin elk boekje over de moordzaak staan antwoorden. Deze zijn door Sherlock zelf verstrekt. Je kunt Holmes verslaan door minder locaties te bezoeken.

Sherlock Holmes is misschien iets anders dan spellen zoals Cluedo. Maar het geeft spelers een unieke kans om het ‘Eureka!’ moment te beleven. Door het gebruiken van je verstand en inzicht zullen antwoorden ineens op hun plaats vallen. Houd er rekening mee dat dit vaak niet eenvoudig is, daarom is het spel geschikt vanaf 13 jaar.

2. Betrayal at House on the Hill

Betrayal at House on the Hill is een spel voor 3-6 spelers en wordt gespeelt in twee delen. Om te beginnen verken je samen het spookhuis. Je legt tegels, waardoor de map van het landhuis groeit. Zo ontstaat een enorme map van vele verdiepingen. Onderweg kun je willekeurige rekwisieten ontdekken.

Maar je kunt geen game spelen met ‘Betrayal’ in de titel, zonder dat iemand in de rug wordt gestoken! Dit is deel twee van het spel. Een van de andere spelers is namelijk een verrader. Deze verrader heeft een ander doel als de groep. Het wordt nu de groep tegen de verrader. Wie zal er winnen?

Lees ook:  Top 10 beste nieuwe bordspellen van 2018

Betrayal at House on the Hill lijkt wat setting betreft op Cluedo. De toon is iets anders, met minder afleiding. Het is zeker een gezelschapsspel, maar het is meer informeler dan een serieuze who-dun-it. Het spel zal meer zorgen voor een gevoel van kameraadschap dan een gevoel van rivaliteit.

1. Cryptid

In Cluedo krijg je bepaalde aanwijzingen. De uitdaging is vervolgens om bewijsmateriaal uit je opponenten te halen, zodat je de schuldige kunt vinden. Cryptid heeft een vergelijkbare aanpak. Het is een goede laatste suggestie voor mensen die van Cluedo houden.

In Cryptid gaat het erom dat je een monster lokaliseert. Dit monster ligt ergens op de loer op een kaart. Deze kaart bestaat uit meerdere terreinen en veel vlakken. Elke speler krijgt een specifieke aanwijzing. De spelers krijgen schijven en fiches om aan te geven waar het monster wel of niet zit.

Als een speler aan de beurt is kan je het gebied doorzoeken of een andere speler vragen of het monster zich ergens kan verstoppen. De andere spelers reageren door een kubu (nee) of een schijf (ja) neer te leggen. Als alle spelers een schijf neerleggen dan heeft degene die naar die plek heeft gevraagd het spel gewonnen.

Cryptid spellen kunnen snel gespeeld worden. Ze duren meestal 15-20 minuten, dit geeft je de kans om regelmatig om een herkansing te vragen. Veel plezier met spelen!