Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Codenames – Speel je deze al?

  • 8 min read
  • door

Leukste spellen als Codenames

Er zijn een hoop leuke spellen op de markt waar Codenames er zeker een van is. Elke keer wanneer je het speelt, zal het spel anders lijken, omdat andere spelers natuurlijk andere associaties maken met de woorden die zich in het spel bevinden.

Toch betekent dat niet dat Codenames eindeloos leuk blijft om een spel te spelen. Gelukkig zijn er nog een hoop andere spellen als Codenames die je aan je spelcollectie kan toevoegen, zodat je altijd wat leuks te doen hebt.

Wat is Codenames?

Bij Codenames ga je als geheim agenten aan de slag. In twee verschillende teams van geheime diensten is het de bedoeling dat je alle spionnen die voor jou werken, weet te contacteren.

Elk team heeft 25 spionnen waar zij contact mee zoeken, maar dat gaat natuurlijk niet heel makkelijk. Op het veld liggen 25 spionnen per team op het veld. Deze spionnen worden aangeduid met een bepaald woord.

De speler die aan de beurt is, pakt een kaart en leest daarop welke spion er bij een bepaald woord hoort. Vervolgens is het aan hem om dit woord te omschrijven en aan zijn medespelers om de juiste spion te raden.

Verschillende spelers hebben dus verschillende associaties met woorden waardoor het spel ontzettend interactief is, maar ook per keer dat het gespeeld wordt, kan veranderen.

Toch zijn er daarnaast nog voldoende andere spellen vergelijkbaar met Codenames. Lees hieronder welke wij waanraden!

7. Het verboden Eiland

Het verboden eiland kan elk moment gaan zinken. Tenzij de spelers die gezamenlijk tegenhouden.

Net als bij Codenames is het de bedoeling dat de spelers met elkaar samenwerken om te voorkomen dat het eiland gaat zinken. De spelers kiezen hiervoor elk een eigen karakter wat hen kan helpen met het uiteindelijke doel.

Lees ook:  Top 10 beste nieuwe bordspellen van 2018

Elk karakter heeft zijn eigen voordelen waardoor je het spel elke keer als een ander karakter kan spelen.

Mocht je nog niet zo bekend zijn met spellen waarbij het de bedoeling is om samen te werken dan is Het Verboden Eiland een ideale start. Het is namelijk wat makkelijker dan andere spellen waarbij samenwerken als belangrijkste doel wordt gezien.

Het spel is zeker te vergelijken met Codenames, omdat ook bij Het Verboden Eiland het doel is om gezamenlijk te zorgen voor de overwinning. Maar in plaats van te raden probeer je samen zo slim mogelijk het probleem op te lossen.

6. De legenden van Andor

Andor volledige opstelling

Bij Andor is het de bedoeling dat de verschillende spelers samenwerken om het kwaad uit Andor te verslaan. Er zijn namelijk monsters verschenen welke Andor bedreigen.

De spelers kunnen kiezen uit een karakter waarmee zij de monsters willen verslaan. Andor is niet zomaar een spel, maar een verhaal wat gespeeld wordt door een groepje spelers. Elke ronde van het spel kent namelijk een ander verhaal.

Alleen door samen te werken, lukt het de verschillende spelers om het kwaad uit Andor te weren en de rust te laten wederkeren.

Bij Codenames speel je tegen elkaar, maar is het wel de bedoeling dat je door teamwork wint. Dit is bij Andor ook zeker het geval.

Wel is het niveau van Andor een stuk hoger en valt het niet in de categorie ‘partygames’, waar Codenames toch wel vaak geplaatst wordt. Houdt ook rekening met een stuk langere speeltijd.

5. Mysterium

Mysterium
Foto door Mário Ciríaco

In Mysterium is in een oud, verlaten huis een moord gepleegd. Het slachtoffer leeft voort als geest en wil graag naar zijn laatste rustplaats. Hiervoor zoekt hij contact met de helderzienden die zijn moord willen oplossen.

De geest wordt door een speler vertolkt, waarbij de rol van helderzienden door de overige spelers wordt vertolkt.

Door middel van geheime boodschappen in de vorm van afbeeldingen, proberen de helderzienden er achter te komen wat er precies gebeurt is. Wanneer het mysterie is opgelost, kan de geest eindelijk rust vinden.

Lees ook:  Eventjes rust? 25 Leukste bordspellen voor 1 speler

Door het samenwerken om tot een gezamenlijk eind te komen, is het spel zeker aan te raden voor mensen die Codenames graag spelen.

4. Black Stories

De spelleider bij Black Stories weet als enige wat er gebeurt is in het verhaal. Het is aan de andere spelers om door middel van vragen hier ook achter te komen. Zij mogen alleen maar vragen stellen met een ja of nee antwoord.

‘Is er een mes gebruikt bij de moord?’ of ‘is het slachtoffer vergiftigd?’. Alleen door het stellen van de vragen kunnen zij achterhalen wat er precies gebeurt is.

3. Dixit

Dixit doos

Dixit is een immens populair spel net als Codenames en wordt gespeeld in een groep deelnemers. Iedere deelnemer krijgt zes kaarten met daarop een afbeelding.

Het spel Dixit staat vooral bekend om de prachtige afbeeldingen die het heeft en dat is ook zeker met een goede reden.

De speler die aan de beurt is, de verteller, kiest een van zijn afbeeldingen en verteld hier iets over. Hij kan bijvoorbeeld een liedje kiezen waar hij aan moet denken of een spreuk of woord waar hij aan moet denken wanneer hij de afbeelding ziet.

De overige spelers kiezen ook allemaal een afbeelding uit die zij in hun handen hebben. Vervolgens worden alle kaarten geschud en naast elkaar op tafel gelegd.

Het is nu aan de spelers om te gokken welke kaart er bij de verteller hoort. Wanneer zij dit goed raden, krijgen zij een punt. Wanneer zij het niet goed raden, maar een of twee van de spelers wel, krijgt de verteller juist weer punten. Wanneer een andere speler hun kaart kiest, krijgen zij hier ook een punt voor.

Dixit vraagt dus zeker om creatief na te denken en lijkt op Codenames, omdat je een eigen associatie moet maken met iets wat je op een afbeelding ziet.

Net als Codenames kan het spel eindeloos gespeeld worden doordat elke speler iets anders in de afbeelding kan zien. En Dixit is net al Codenames een wat lichter spel wat goed in de categorie ‘partygames’ valt. Je hoeft hier niet zeer ervaren bordspelspelers voor te hebben!

Lees ook:  Hoe speel je Colt Express? Speluitleg & Spelregels

2. Codenames Pictures

codenames pictures

Er zijn een hoop mensen die meer visueel ingesteld zijn dan dat zij aan het werk kunnen met woorden. Voor die mensen is Codenames Pictures een goed idee.

Het spel heeft hetzelfde principe als de normale Codenames, alleen wordt deze gespeeld met afbeeldingen in plaats van woorden. De afbeeldingen geven namelijk een locatie weg waar de spion zich bevindt. Door te raden wat deze locatie is, kan de speler zijn spion contacteren, maar het kan ook zijn dat hij per ongeluk een vijandige spion weet te contacteren of zelfs een huurmoordenaar.

Het is dus alsnog een spel waar je ontzettend goed bij moet opletten. Het is een alternatief voor Codenames, omdat sommige spelers meer met afbeeldingen kunnen dan met woorden. Ook kan het leuk gespeeld worden als aanvulling wanneer je de woorden inmiddels bijna uit je hoofd kent.

Een must have voor fans van Codenames (en niet duur)!

1. Codenames Duet

Codenemas duet
Foto door: The Innocent

Bij de normale Codenames speel je met teams. Niet voor iedereen is het mogelijk om een groep mensen bij elkaar te halen om een spelletje te doen en soms wil je dit dan ook alleen met zijn tweeën doen.

Bij Codenames Duet is dat mogelijk. Het idee van het spel blijft hetzelfde alleen is het de bedoeling dat je samenspeelt. Om de beurt moet je de andere speler helpen om contact te zoeken met een van de spionnen door hem het juiste woord te laten raden.

Het spel is natuurlijk te vergelijken met de normale Codenames, omdat het principe van het spel hetzelfde blijft, alleen is deze varient super leuk voor 2 spelers en stelletjes (lees ook onze andere spellen voor stelletjes).