Ga naar de inhoud

Lost Cities Het Kaartspel recensie – Blijft in de collectie

  • 6 min read
  • door

Lost Cities het kaartspel is een spel wat al enige tijd in onze collectie zit. Echter het duurde lang voordat wij het voor de eerste keer gespeeld hebben. Als ik geweten had wat ik nu weet had ik eerder aan dit spel begonnen.

Lost Cities het kaartspel is leuk genoeg om 30-60 minuten te vullen, zeker als je graag met z’n tweeën een bord/kaartspel speelt. Het bied genoeg variatie en houdt de geluksfactor beperkt, waardoor het hier tegenwoordig veel gespeeld wordt.

In de doos

Na het openen van de doos vind je een handleiding, 45 expeditiekaarten en 15 wedkaarten in 4 verschillende kleuren netjes in een plastic wrap gewikkeld.

Daarnaast krijg je zoals we van Kosmos en 999 games gewend zijn een advertentie flyer mee van de andere spellen waarin je geïnteresseerd kan zijn (zoals ditmaal onder anderen; Catan, Carcassonne, 30 Seconds en Patchwork).

Lost Cities review

Om te begrijpen of het Lost Cities kaartspel een spel voor jou is, is het verstandig een aantal onderdelen van dit spel te bespreken. Hieronder doen wij dat door verder in te gaan op het thema, hoe het spel speelt, de kwaliteit van de onderdelen en geven we het een eindoordeel.

Thema & setting

Een spel genaamd Lost Cities roept bij mij direct herinneringen op van de oude Indiana Jones films. Dus dat verwacht je dan ook terug te zien in het spel. Als je naar de voorkant van de doos kijkt, zie je ook direct de vergelijking met Indiana Jones (ik althans).

Lees ook:  Hoe speel je Ticket to Ride? Speluitleg & Spelregels

Echter als je het spel verder uitpakt en begint met spelen dan blijft het thema was achter. Oké, de artwork van de kaarten heeft wat weg van oude steden verloren beschavingen en onontdekte gebieden, maar niet super veel. Dit komt als je het mij vraagt door de nogal donkere artstyle. Op zich als je goed naar de kaarten kijkt dan zie je het er wel in terug, maar als je aan het spelen bent en maar even kort elke kaart bekijk, dan mis je de setting al snel.

Daarnaast ga je op ‘expedities’, wat dat in Lost Cities inhoudt, is simpelweg dat je een rijtje oplopende kaarten (2-10) probeert te maken in één van de vijf kleuren (groen, rood, blauw, geel, wit). Los van dat het een expeditie heet, heeft het niks van wat ‘lost cities’ (verloren steden) ontdekken als je het mij vraagt.

lost cities kaartspel hand kaarten

Gameplay

Hoewel de setting en het thema mij dus tegenvalt, doet dit niks af aan het spel. Het Lost Cities kaartspel speelt namelijk naar mijn idee perfect voor een snel kaartspelletje voor twee. Het heeft een goede balans tussen geluk en zelf keuzes maken.

Het spel is uitsluitend geschikt voor 2 spelers, waarin je tegen elkaar speelt.

In het begin schud je alle kaarten en deel je elke speler 8 kaarten uit. De rest van de kaarten leg je als één gedekte stapel tussen de spelers in.

Nu is het aan elke speler om voor zichzelf expedities uit te bouwen. In totaal kan je per kleur één expeditie hebben (in totaal dus vijf per persoon). Dit doe je door kaarten uit je hand op tafel te leggen.

Elke beurt verloopt als volgt:

  1. kaarten afleggen, dit kan je doen door een kaart aan een expeditie toe te voegen (of een nieuwe expeditie te starten) of door een kaart op de aflegstapel te leggen met de afbeelding naar boven (dus ‘open’)
  2. Een nieuwe kaart pakken, dit kan door middel van een kaart van de aflegstapel te pakken (dus een open kaart), of één van de dichte stapel kaarten
Lees ook:  Patchwork recensie - Het perfecte bordspel voor stelletjes?

Nu is het het einde van de beurt en is de volgende speler aan zet.

Dit gaat net zolang door totdat de dichte stapel met kaarten op is. Is deze stapel op? Dan eindigt het spel direct.

Belangrijk bij het neerleggen van je kaarten in je eigen expeditie is dat als je eenmaal een hoger getal neergelegd hebt, je niet meer een lager getal aan de expeditie mag toevoegen. Stel je hebt blauw 2, 5, 6, 8. Je mag nu aan deze expeditie niet meer een 3, 4, of 7 toevoegen, alleen nog maar een 9 of 10. Dit is dus belangrijk om altijd in het achterhoofd te houden.

De puntentelling

Elke expeditie (gekleurde rij) kost 20 punten om te starten, dus zodra je de eerste kaart van een nieuwe kleur neerlegt, krijg je -20 punten. Nu is het aan jou om meer kaarten van deze kleur aan te vullen, zodat je scoren boven de 20 uit komt. Leg je bijvoorbeeld een 2, 5, 8 en 10 in een expeditie, dan is je totaalscore 25. Hier trek je de kosten van de expeditie van af (-20). Je expeditie heeft dus in totaal 5 punten opgeleverd.

Het is dus altijd goed om van te voren te bedenken of je de kosten van een expeditie terug kunt verdienen voordat je besluit aan deze expeditie te beginnen.

Per expeditie (kleur) is het ook mogelijk een verdubbelaar te spelen (wedkaart). Per wedkaart dat je aan een expeditie toevoegt voeg je een verdubbelaar toe. Nu kan je dus sneller je expeditie kosten terug verdienen en winst maken.

Lees ook:  Hoe Speel je Meppen? Speluitleg & Spelregels

lost cities kaartspel expeditie kaarten 1 speler

Leuk spel voor 2 spelers

Dus voor wie zou ik Lost Cities Het Kaartspel aanraden?!

Zoals ik in de introductie eigenlijk al verklapte is dit kaartspel ideaal voor stelletjes die niet van spelletjes houden met te veel geluk. Natuurlijk zit hier ook enig geluk in wat voornamelijk invloed heeft op je starthand, en de blinde kaarten die je daarna trekt. Maar verder dan dat heb je zelf als speler heel veel invloed op het spel.

Je kiest namelijk wanneer en welke expedities je start, welke kaarten je aan je expedities toevoegt, welke kaarten je op de aflegstapel legt (welke je medespeler eventueel weer kunnen oppakken). Daarnaast heb je zelfs invloed op wanneer het spel eindigt. Omdat je kan kiezen van welke stapel je kaarten trekt (de open of gesloten stapel), kan je het spel langer of korter laten duren.

Dus spelen jullie graag met z’n tweeën een kaartspel wat niet te lang duurt en wat de geluksfactor beperkt? En hecht je daarnaast niet te veel waarde aan een zwaar thema? Dan is Lost Cities Het Kaartspel de +- 10 euro zeker waard!